Jazzhal '72 presenteerd: The New Orleans Saints

30 september 2018 - 11:00

Gorinchem

Rond de eeuwwisseling ontstond in de stad New Orleans een muziekvorm die jazz zou gaan heten. De jazz heeft zich inmiddels enorm ontwikkeld en is uitgemond in een breed scala van stijlen. De oorspronkelijke vorm uit de begintijd is echter altijd blijven bestaan. Ongearrangeerde, eenvoudige en vrolijk melancholische muziek, die tegenwoordig New Orleans jazz wordt genoemd en wereldwijd wordt beoefend.

Randstad
In de Randstad is deze muziekvorm lang vrij zwak vertegenwoordigd geweest.
Maar in 1995 besloten enkele jazzmuzikanten uit de regio Haarlem, gecharmeerd door de eenvoudige eerlijkheid van de New Orleans Jazz, beoefening van deze muziek ter hand te nemen: De New Orleans Saints waren een feit. Doel was muziek beoefening in eigen kring, low profile en op lokale schaal.Dat er daarvoor ook buiten Haarlem veel belangstelling bleek te bestaan was een prettige verrassing.

Sober
Hoewel trouw aan de New Orleans stijl is van een stilistisch keurslijf voor de individuele muzikanten geen sprake. Iedereen speelt geheel “zichzelf” wat resulteert in muziek en presentatie waarvoor bij een groot publiek waardering wordt ondervonden. Typeringen in dit verband: “een verademing” en “sober en eigenzinnig”. Dus: geen banduniform, geen omvangrijke geluidsversterking, spelen het liefst akoestisch, en een repertoire dat bestaat uit relatief bekende melodieën; niet te hard, niet te snel.

Het concert is van 11:30 tot 13:30. Theater PoGo Podium Gorcum, Grote Haarsekade 120, 4205 VL Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50/CJP-houders € 5,00.